Als je gestalkt wordt, zijn dit een aantal acties die je direct kunt ondernemen:

Niet reageren
De stalker ziet alles wat je zegt, schrijft of doet als een reden of uitnodiging voor meer contact. U kunt hem een keer een duidelijk bericht sturen dat u geen contact meer wilt, en daarna zult u nergens meer op reageren.

Blokkeer de stalker
Blokkeer de stalker in je telefoon, mail, welke app etc. gebruik blacklist apps
Met deze app blokkeer je de stalker voor alles tegelijk

Schakel de locatiebepaling uit
Als u bijvoorbeeld op Facebook een bericht plaatst, kan het zijn dat er wordt vermeld waar u zich op dat moment bevindt. Dit moet natuurlijk wel uitgeschakeld zijn.

Wees voorzichtig met sociale media
Zorg er ook voor dat je geen informatie geeft over waar je bent, of waar je woont met je berichten en foto's op social media. Het kan verstandig zijn om een pauze in te lassen in de sociale media. Elke boodschap die de stalker leest kan nieuwsgierigheid of een reactie uitlokken en de obsessie aanwakkeren. Dat gaat natuurlijk ver, maar als het gaat om uw veiligheid, neem dan geen risico's.

Neem een tweede telefoon op
Je kunt van telefoon wisselen, of een nieuw nummer nemen en je oude nummer behouden, zodat de stalker niet meteen beseft dat je die telefoon niet meer gebruikt.

Maak een bestand
Maak overal screenshots van, en zet die foto's in een Word-bestand, met datum en uitleg. Zet de stalker niet met zijn of haar naam in je telefoon, maar laat het nummer op de screenshot verschijnen, zodat de screenshot niet de naam, maar het nummer laat zien. Dan zal het voor de stalker moeilijker zijn om het later te ontkennen. Anders kan de stalker zeggen dat je het zelf in scène hebt gezet. Je kunt gesprekken opnemen en naar jezelf mailen. Je kunt ook voicemails sturen naar je eigen e-mailadres.

Belangrijke informatie bij de hand hebben
Zorg ervoor dat u de belangrijke nummers (politie, 112, familie) snel en blindelings kunt bellen. Zorg ervoor dat je de nummers ergens hebt, voor het geval je telefoon niet werkt, of leer ze uit je hoofd.

Informeer derden
Zorg ervoor dat uw werk, familie, vrienden en/of maatschappelijk werkers ook elkaars gegevens hebben. Zorg ervoor dat ze weten wie de stalker is en vertel ze dat ze niet alleen dingen voor je moeten meenemen of informatie moeten geven. Zorg ervoor dat ze weten wat ze moeten doen als je bijvoorbeeld niet op het normale moment op het werk bent. Wees niet bang om hulp te vragen. Het is echt niet veel moeite om bijvoorbeeld naar je auto te lopen.

Controleer uw eigen persoonlijke gegevens
Controleer regelmatig bij bedrijven (zoals uw telefoonmaatschappij) of uw gegevens nog kloppen. De stalker kan een wijziging melden en vervolgens de factuur ontvangen en uw adres of telefoonnummer achterhalen.

Beveilig alles
Verander al je wachtwoorden. Niet alleen het laatste cijfer, maar alles. Gebruik geen controlevragen als u uw wachtwoord niet meer weet.

Doe een verklaring
Als u twijfelt over een aanklacht, kunt u dat op zijn minst een keer bij de politie melden. Dan wordt er een mutatie aangebracht in het politiesysteem. Als je later aangifte doet, kan de politie de stalker uitnodigen voor een Stop Talk: een waarschuwingspraatje, waarbij de stalker wordt opgeroepen om je met rust te laten. (Deze oproep is belangrijk voor de latere procedure. Een advocaat kan u ook een dagvaarding sturen). Stalking is een misdrijf. Als u aangifte doet, moet u ook een klacht indienen, wat betekent dat u echt wilt dat de stalker wordt vervolgd.
Lever een degelijk dossier af bij de politie, met alles wat je hebt bijgehouden. Geef aan wat je denkt dat de politie zou kunnen doen om de stalker op te sporen (als de stalker anoniem is), of hoe meer bewijs kan worden verzameld.

Luister naar je gevoelens
Het lijkt misschien allemaal erg overdreven, maar het is beter om je angst serieus te nemen.