In Nederland is het een strafbaar feit om een kind weg te houden van de persoon (personen) die het gezag over het kind heeft (hebben). Het wordt 'onttrekking aan het gezag' genoemd. Dit strafbare feit wordt beschreven in artikel 279 van het Nederlandse strafrecht.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een richtlijn geschreven over wat voor soort straf het zal eisen in strafzaken over terugtrekking uit het gezag. U kunt dit lezen richtlijn op de website van de overheid. De vierde categorie zaken betreft internationale kinderontvoeringen.

In 2019 heeft het Hof in Den Haag een vader veroordeeld wegens internationale kinderontvoering. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden. Hij had de kinderen bij de moeder weggehaald toen ze 3 en 8 jaar oud waren. Daarna had hij ze meegenomen naar andere locaties en had hij hun naam veranderd. Hierdoor wist de moeder niet waar de kinderen zich bevonden voor een periode van 11 jaar. U kunt lees deze beslissing op de website van de Nederlandse rechtbanken.