De termhuiselijk geweldverwijst naar de relatie tussen dader en slachtoffer. Huiselijk geweld omvat fysieke, seksuele en psychologische vormen van geweld.

Diverse vormen van huiselijk geweld

Het kan gaan om: kindermishandeling, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld, mishandeling, psychisch misbruik, bedreigingen, vernieling en/of stalken.

Verwante problemen

Er kunnen veel problemen op de achtergrond spelen, zoals financiële problemen, of overbelasting door de zorg voor kinderen, ouders of zieke partners.

Psychologische problemen

Huiselijk geweld kan verband houden met psychologische problemen, zoals borderline of narcisme. Deze problemen worden door maatschappelijk werkers niet altijd onderkend en zijn voor het slachtoffer moeilijk te bewijzen.

Interventies

Vaak zijn meerdere interventies nodig om de situatie te verbeteren. Het kan gaan om nieuwe of tijdelijke huisvesting, (financiële) ondersteuning bij het zelfstandig worden, een scheiding, een tijdelijk huisverbod, een contactverbod met de kinderen of juist een bezoeksregeling.

Veilig thuis

'Veilig Thuis' is een groep van regionale organisaties waarmee u contact kunt opnemen om melding te maken van huiselijk geweld en kindermishandeling en waar u advies kunt krijgen. Slachtoffers, daders en omstanders kunnen hen bellen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermisbruik.

Restrictiebevel

De politie kan helpen met een stakings- of waarschuwingsgesprek met de dader.Een locatieverbod kan worden opgelegd door de officier van justitie of de rechter-commissaris in het kader van een strafzaak. De burgemeester kan een contactverbod voor een periode van 10 of 28 dagen. Als dit alles niet gebeurt, kan het slachtoffer de rechter in kort geding ook vragen om een contactverbod of locatieverbod.

Gelieve te raadplegen. contact opnemen met mij als u de wenselijkheid en haalbaarheid van een contactverbod.

Gerelateerde Entries